Centrul Astra Film

                                                              

Astra Film Festival

Pe urmele lui Sugar Man

Malik Bendjelloul,  Finland, Sweden, UK 2012 86'

Film Presentation:
Documentarul urmarește firul dezvăluirii unui mister fascinant în spatele căruia se ascunde o poveste adevărată incredibilă. Povestea este cea a lui Sixto Rodrigues, compozitor și cantautor american de origine mexicană. În Statele Unite, cariera lui muzicală trece aproape neobservată, dar la începutul anilor '70, ajunge pe culmile succesului în Africa de Sud, unde devine un adevărat fenomen. La scurt timp, dispare fără urmă de pe scena muzicală. Soarta lui e învăluită în mister și circulă zvonul că s-ar fi sinucis. Filmul lui Malik Bendjelloul suprapune acestei biografii neverosimile povestea căutării pornite de doi fani ai lui Rodriguez, pe care îi urmărește printr-un labirint de fragmente de informații. Documentarul a fost filmat pe peliculă de 8 mm, pentru a reda patina epocii. Pelicula s-a terminat înainte de înregiastrarea ultimelor secvențe, iar Malik a fost nevoit să le filmeze cu smartphone-ul. După 3 ani de muncă la montaj, filmul a fost lansat în 2013, a câștigat un premiu BAFTA, premiul Oscar și o listă lungă de premii la toate festivalurile importante.
Festivals/Awards:
Oscar, BAFTA - Best Documentary Sundance - Audience Award&Special Jury Prize IDFA - Audience Award&Award for Best Music Documentary
Director's Bio-Filmography:
Malik Bendjelloul, a fost un cineast și jurnalist suedez. În copilărie, a fost actor. A produs câteva documentare muzicale pentru o reţea suedeză de televiziune şi a lucrat ca reporter pentru emisiunea „Kobra”, ca apoi să demisioneze şi să călătorească în lumea largă. Într-una din călătorii, i-a venit ideea să realizeze filmul Searching for Sugar Man (2012), laureat cu Oscar, BAFTA și numeroase alte premii internaţionale. A murit în 2014. Avea 36 de ani.
Director's / Curator's Statement:
„În 2006, după cinci ani de documentare televizate în Suedia, am petrecut şase luni călătorind prin Africa şi America de Sud, în căutare de subiecte bune. În Cape Town l-am întâlnit pe Stephen “Sugar” Segerman, care mi-a vorbit despre Rodriguez. Eram fără cuvinte – nu auzisem o poveste la fel de bună în viaţa mea. Asta se petrecea în urmă cu cinci ani şi am lucrat la acest film aproape zilnic de atunci. Nu ascultasem niciodată muzica lui Rodriguez până să-mi vorbească Stephen Segerman despre el. M-am îndrăgostit atât de tare de povestea lui, încât aproape că-mi era frică să-i ascult piesele – credeam că şansele erau foarte slabe ca muzica să fie la fel de bună ca povestea, aşa că aş fi putut să fiu dezamăgit şi să-mi pierd entuziasmul. Am început să îi ascult piesele când m-am întors în Europa şi nu-mi venea să cred ce auzeam. Am crezut că sentimentele mele faţă de poveste ar fi putut să îmi influenţeze judecata şi aveam nevoie ca alţi oameni să asculte şi ei piesele ca să văd dacă erau de acord cu mine. Reacţiile lor m-au convins – acestea chiar erau cântece la acelaşi nivel cu Bob Dylan, chiar The Beatles. Am realizat interviuri pe străzile din Cape Town – aproape oricine ştia de Rodriguez, indiferent de vârstă sau gen. Cel mai greu lucru era să îi determin pe oamenii potriviţi să creadă în acest proiect. Credeam că era evident că povestea era bună – dacă ar fi fost concepută de un scenarist, poate v-aţi fi gândit că exagerase, prea incredibilă să aibă sens. Apoi, într-o zi, m-am hotărât să văd ce puteam să fac pe cont propriu. Iar atunci mi s-a schimbat norocul – am intrat în legătură cu producătorii Simon Chinn şi John Battsek şi le-am arătat la ce lucram. Le-a plăcut foarte mult filmul. M-au ajutat foarte mult şi aveau o mulţime de idei ingenioase şi utile. Când i-am întrebat cine ar trebui să finalizeze montajul, animaţia şi muzica, m-au surprins spunând că ei se gândiseră că toate acele elemente erau deja acolo. Brusc, fără să ştiu cum se întâmplase, filmul era gata. Era, în sfârşit complet. “ (Malik Bendjelloul)
Media:
World sales:
Program:
Luni 17.10.2016 12:30, THALIA
Marţi 18.10.2016 12:30, THALIA
Miercuri 19.10.2016 12:30, THALIA
Joi 20.10.2016 12:30, THALIA
Vineri 21.10.2016 12:30, THALIA
Films in this section: